KOKE LYS OG BRUN KRAFT

Publisert den 6. oktober 2022 kl. 18:09

Din egen kokte kraft er gull og har du ikke en ferdig kraft kan du kjøpe kraft av god kvalitet som f. eks Jacobs utvalgte som er kokt på bein og ikke er like salt som mange andre produkter.

 

Hvis du derimot vil koke kraften selv er en trykkkoker kjekt å ha, den redusere koketide betraktelig . Kjøp de billigste kyllingklubbene fra fryseren eller bruk bein og rester fra en hel kylling du har stykket ned. Alternativt kan du kjøpe en høne eller to og koke disse da får du kjøtt som du kan brukes til frikasse eller i en hvit chili con carne  og ekstra kraft. Høner er ikke alltid like lett å få tak i men mange slakterbutikker med halal kjøtt selger også frossen høner. I norske butikker er Gullhøne et bra produkt men den er stor og  meget kjøttfull og nesten litt fin til kraftkoking. 

Denne oppskriften tar utgangspunkt i kyllingklubber men får du tak i kraftbein av kalv får du den aller fineste kraften som er naturlig gelatin rik. For en ekstra gelatin rik kraft kan du tilsette stykkningsdeler som du enklest kjøper i asiatiske butikker som f eks kyllingføtter, svineører eller svinelabber. Har du skjært ned lam eller vilt og skal lage saus kan avskjær fra disse også benyttes til kraft eventuelt blandet med litt kylling hvis det er lite bein og avskjær. 

 

Svinekoker er også gode å koke og kan brukes mange rette og gir god kraft om en litt salt hvis du bruker røkte eller saltede knoker. Hjemmelagd ertesuppe er en favoritt hjemme hos oss men prøv å lage versjoner mer inspirert av Italia med hvite bønner kokt møre i kraften fra knoken, toppet med gode grønnsaker tilberedt til en sofrito og eventuelt tilsatt farro og grønnkål. Eller lag en god grønnsaksuppe av alle høstens rotfrukter. 

Til suppekraft

Dekk klubber, bein eller høne med kaldt vann og kok opp på lav varme hvis du bruker kjele. I en trykkoker kan du tilsette grønnsaker og smaksstoffer fra starten. Jeg bruker følgende grønnsaker og smaksstoffer til en kjele med kraft av ca 1 kg kyllingklubber:

 

2 små løk

2 gulrot

litt selleri enten skrell fra rotselleri eller stangselleri - bruk blader og avskjær, husk at bladene er meget smaksrike 

purreløk - bruk de grønne grov bladene øverst

½ ts pepperkorn

2 nellikspiker

2 laurbærblad

timian 

persillestilker

hvitløk

til asiatisk mat kan du droppe timian og istedet tilsette litt fersk ingefær og 1-2 stjerneanis. 

 

 

 

Fordelen med trykkoker er at du kan ha alt opp og dekke med vann opp til maksgrensen på beholderen - min store trykkoker rommer 8 liter så du får en stor porsjon med ferdig kraft- ca 5 l hvis den fylles helt opp. Da er det bare å sette på maskinen på et program for suppe og etter 40 minutter lar jeg maskinen avkjøle seg selv og utligne trykket sakte.  Dette er viktig, om du slipper ut trykket vil den begynne å stormkoke inne i maskinen og du vil få en mer grumset kraft. Kraften er smakfull og du får ut mye smak og har ferdig kraft på 1 time.

 

 

Hvis jeg koker en svineknoke eller kraft på lam eller vilt pleier det å holde med like lang tid som kylling. Derimot må  kraft av kalv og storfe koke lengre, da setter jeg på maskinen en syklus til av 40 minutter, uten å slippe ut trykket imellom programmene og får en utmerket kraft på små 2 timer i stedet for 8 som er den koketiden en anbefaler for storfekraft. 

 

På komfyr tilsetter en grønnsaker og smaksstoffer etter at vannet som dekker klubbene er kokt opp og urenheter er skummet bort. Kraften skal så stå å trekke i små tre timer. Fjern eventuelt skum og fett underveis. 

 

 

Kraften kan nå siles og eventuelt reduseres slik at den blir mer konsentrert. Den kan nå danne utgangspunktet for utallige supper og gryter. Ønsker du en mørk kraft med mer smak må du først brune klubbene ovnen, rør i ovnspannen underveis og tilsett grønnsaker og 2 ss tomatpuré når de har fått litt farge. Sett tilbake i ovnen og la klubber og grønnsaker få en dyp farge. Bruke de brunede klubbene med grønnsakene til kraften og deglaser ovnspannen med litt av væsken for å få med all smak fra ovnsformen. 

 

 

Jeg liker å lage mye kraft og ha over i beger som jeg avkjøler. De holder seg minst en ukes tid i kjøleskapet under fettlokket som beskytter dem. Dette fjerner du lett før videre tilberedning av supper eller gryter. Du kan fryse inn kraften og den holder seg opp mot et halvt år i frys. Noen liker å fryse inn i isbit former slik at du lett kan ta ut litt etterhvert. 

Legg til kommentar

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå.