OST

Ost er en hel verden med smaker og typer som tar tid å sette seg inn i. Når du tror du kan litt finner du ut at du ikke har lært alt, nye oster blir lagd og det finnes utallige små leverandører som lager kvalitetsprodukter. Det har vært en oste revolusjon i Norge fra jeg startet som kokk og frem til i dag. Vi har fått en verdensmester til  og flerfoldige medaljer siden Kraftkar vant konkurransen 2016. 

Siden Kraftkar ble verdensmester har oste VM blitt ett begrep og World Cheese Awards.  Det 31. mesterskapet ble arrangert i Bergen i  2018 og igjen ble verdens beste ost norsk- Fanaosten vant på hjemmebane. Året etter ble konkurransen holdt i  San Sebastian og igjen mange gode plasseringer for de norske ostene. Vinneren ble en blåmuggost fra Oregon - Rogue River som vi har hatt som sporadisk gjest i ostedisken på Jacobs. Showet gikk videre til Italia og ved oste VM i Bergamo ble vinneren en Spansk fersk geitost kalt Olavidia. 

 

I 2022 var oste VM i Wales og denne gangen var  det bare tre norske oster som fikk benevnelsen «Super Gold».  Rørosblå fra Eggen Gards ysteri, Rauberg fra Himmelspannet og Rød Ku fra Thorbjørnrud Ysteri. I Bergen i 2018 var det langt flere som fikk denne benevnelsen.

Hele  Åtte norske oster fikk utmerkelsen «Super Gold», 13 fikk gullmedalje, 19 sølvmedalje og 33 fikk bronsemedalje i «World Cheese Awards 2018». Verdensmesteren ble denne gangen en  Gruyère  Surchiox  fra produsenten Gourmino som  er en liten affinør.  Osten er håndlaget i fjellmeieriet Vorderfultigen i den kuperte Gantrisch-regionen i de sveitsiske alpene og gjennomgått såkalt affinage in berg. Produsenten har modnet osten i en form for grotte 150 meter inni fjellet. Denne "grotten" ble laget av 4  forhenværende militære bunkere som ikke lenger var i bruk . 

 

I år skal oste Vm arrangeres i Trondheim så det skal bli spennende å se hvordan det går med de norske ostene. I Wales var det påmeldt

4434 oster fra 42 land der Norge hadde med 82 forskjellige oster fra 19 produsenter.  Regner med at vi er bedre representert nå når konkurransen er på hjemmebane.  I år skal jeg delta som en av 250 dommere så da får jeg sett sirkuset fra innsiden. 

 

 

HVORDAN SMAKE OST STRUKTURERT

Du starter med å servere osten ved riktig temperatur og en starter med å vurdere de ytre faktorene - har osten skorpe eller ikke og er denne behandlet eller naturlig. Etter at skorpene har blitt analysert, skal ostens indre vurderes. Er osten fast eller bløt. Har den flere konsistenser, som bløt rett under skorpen og med en fastere kjerne, som en Camembert eller en Chevre. Er den kornete eller har den synlig utviklede krystaller. Selve fargen skal også vurderes og hvis det er en blåskimmelost skal mengden av blåmugg vurderes. Det kan også skje med en lagret Cheddar og noen andre faste oster, at det utvikles blå årer i osten der det har kommet til luft under lagring. 

Les mer »

 Vi deler ofte oster inn i familier ut ifra hvordan de er laget og får da følgende ostefamilier:

  1. Ferske oster
  2. Oster med naturlig skorpe 
  3. Oster med hvit skimmel
  4. Kittoster 
  5. Halvfaste pressede oster 
  6. Faste oster med “kokt” ostemasse
  7. Blåskimmeloster 

Noen ganger ser en en annen inndeling der chevre blir klassifisert som egen gruppe og en ikke skiller mellom oster med presset masse og faste oster men har med smelteoster. Vi i Norge har også brunoster. En chevre er alltid laget av geitemelk, men den kan både være fersk, med naturlig skorpe, hvitmugg, blåmugg eller fast ost. Derfor velger jeg å dele inn ostene etter hvordan de er produsert. 

FERSKE OSTER

OSTER MED NATURLIG SKORPE

FERSKE LAKTISKE OSTER OG VASKEDE KITTOSTER

LIVAROT

Livarot er en litt spesiell ost fra Pays d'Auge i Normandie som blir produsert i kommunen med samme navn og har hatt beskyttet geografisk opprinnelses merking, appellation d'origine contrôlée (AOC)  siden 1975 og den europeiske beskyttet opprinnelsesbetegnelse AOP siden 1996.

Les mer »

EPOISSES OG ANDRE KRAFTBOMBER FRA BURGUND

Denne osten er kjent for sin litt skarpe aroma og kraftfull lukt. Under den gul oransje skorpen som blir mørkere etter som osten modner, gjemmer det seg en bløt aromatisk, kremet kjerne som  smaker mye mildere enn forventet. Den blir meget myk ettersom den modner og serveres da ofte med en skje rett ut fra den lille tre boksen den kommer i .

Les mer »

MONT D'OR

Endelig er sesongen her, en av mine favorittoster er i sesong fra ca 15 september. Hjemme hos oss er dette like viktig som fårikål og norske epler, selvplukket sopp og ferske beter. Alltid litt trist at sommeren er på hell men hva er vel bedre enn å kose seg hjemme med god ost. Da kan høststormen rase og løve dale, mens en sitter inne med tente lys og en Mont D'Or varmet i ovnene. 

Les mer »

Brie de Meaux PDO,
Camembert de Normandie PDO,

Brillat-Savarin PGI